Nvidia

Nvidia – En av börsens viktigaste aktier – överträffar förväntningarna

Det lär väl knappast ha undgått någon att artificiell intelligens är på allas läppar och att det har potential att revolutionera en stor del av näringslivet. Detta leder i sin tur till att det finns ett stort intresse kring de största spelarnas utveckling såsom Nvidia, Microsoft, Google och Meta. Nu har det kanske mest hypade företaget av dem alla – Nvidia – vars aktie stigit mer än 200% de senaste åren, precis släppt sin senaste bokslutsrapport.

Nvidias rapport överträffade Wall Streets förväntningar för vinst och försäljning och bolaget sa att intäkterna under det nuvarande kvartalet skulle vara bättre än förväntat, även mot bakgrund av förhöjda förväntningar på massiv tillväxt.

Nvidias aktie steg cirka 10% efter handelsslutet.

Här är vad företaget rapporterade jämfört med vad Wall Street förväntade sig för det kvartal som slutade i januari, baserat på en undersökning av analytiker av LSEG, tidigare känt som Refinitiv:

  • Intäkterna landade på 22,10 miljarder dollar jämfört med förväntade 20,62 miljarder dollar Nvidia sa att de förväntade sig 24,0 miljarder dollar i försäljning under det nuvarande kvartalet.
  • Nvidias totala intäkter steg med 265% jämfört med för ett år sedan, baserat på stark försäljning av AI-chips för servrar, särskilt företagets ”Hopper”-chips som H100, sa de.
  • Nvidia rapporterade 12,29 miljarder dollar i nettovinst under kvartalet, eller 4,93 dollar per aktie, upp 769% jämfört med förra årets 1,41 miljarder dollar eller 57 cent per aktie.

Analytiker som intervjuades av LSEG estimerade 5,00 dollar per aktie på 22,17 miljarder dollar i försäljning.

Nvidia har varit den främsta vinnaren på den nya teknikindustrins besatthet av stora artificiella intelligensmodeller, som utvecklas på företagets dyra grafikprocessorer för servrar.

Nvidias VD Jensen Huang tog upp investerares rädslor för att företaget kanske inte kan upprätthålla denna tillväxt eller försäljningsnivå för hela året i ett samtal med analytiker.

”Grundläggande sett är förutsättningarna utmärkta för fortsatt tillväxt år 2025 och därefter”, sa Huang till analytiker. Han säger att efterfrågan på företagets GPU:er kommer att förbli hög på grund av generativ AI och en branschövergripande övergång från centralprocessorer till de acceleratorer som Nvidia tillverkar.

”Den starka efterfrågan drivs av företagsprogram och konsumentinternet-tillämpningar samt flera branschvertikaler inklusive fordonsindustrin, finansiella tjänster och hälso- och sjukvården,” sa företaget i kommentarer till investerare.

Nvidia är väl positionerat för AI-revolutionen och om du är intresserad av att köpa aktien är det möjligt via Avanza.