matpriser

Spara pengar på matinköp

Det har väl knappast undgått någon att matpriserna skjutit i höjden under det senaste året? Vi har sett prisökningar över hela linjen och kategorier av livsmedel och vissa ökningar så höga som 40% i snittett år(!). Så hur kan man då tänka när det gäller att spara pengar på sina matköp? I denna artikeln får du våra bästa tips:

  • Jämför matpriser: Detta ka tyckas självklart, men blir ju ännu viktigare när livsmedelsinköpen börjar stå för så stor andel av den disponibla inkomsten. Här finns bra sajter att använda och se även till att hålla utkik efter flygblad, erbjudanden på sociala medier mm.
  • Leta efter svinnpriser: Medvetenheten bland mataffärerna idag är hög när det gäller att minska svinn – både för butikens ekonomis och miljöns skull. I den andan har många butiker idag en hörna där de lägger varor med kort bäst-före-datum. Dvs inget fel på varan alls, utan bara viktigt att se till att använda dem snart! Rabatterna ligger ofta så högt som 30-50%.
  • Köp i större kvantiteter: Ett gammalt klassiskt tips som tåls att upprepas – köp stora förpackningar och på större affärer där priserna ofta är lägre.
  • Odla kryddor själv: Färska kryddor är ett härligt sätt att sätta guldkant på matlagningen. Att odla själv är inte svårt och det finns pengar att tjäna. T ex en köpt växt basilika från affären kan hålla i månader om du ser till att plantera om den och ta hand om den väl!
  • Laga matlådor: Här finns enormt mycket pengar att spara och klassiska rätter att göra storkok på är t ex spaghetti med köttfärssås, soppor och grytor och lasagne. Se till att köpa ett gäng bra matlådor så du kan laga flera maträtter att växla mellan. Dessutom kommer din kropp tacka dig då många uteluncher inte är lika nyttiga.
  • Frys in mat: Många använder bara färska varor och får därför slänga överflödiga varor när de blir dåliga. Exempel på detta är banan som många bara äter i färskt format, men passa på att köpa många bananer när de är billiga, skiva upp dem och frys in! Passar perfekt till smoothies, bananpannkakor, bananbröd etc.

Det var allt för denna gången och lycka till med sparandet på dina matutgifter!