billigaste fastighetsfonden

Billigaste fastighetsfonden 2021

Vilken är egentligen den billigaste fastighetsfonden 2021? Som du säkert vet är det viktigt att se över ens fonders årliga avgifter och i denna artikeln går vi igenom vad en fastighet är, vad en fastighetsfond är samt hur du hittar till de som har allra lägst avgift. Häng med!

(Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar)

Vad är en fastighet?

En fastighet är faktiskt, till skillnad mot vad väldigt många människor tror, ingen byggnad utan en bit avgränsat mark- eller vattenområde. Fastigheten är en fast egendom och till denna ingår sedan dels fastighetstillbehör (t ex byggnad och ledning under eller ovan mark för löpande bruk) och dels tillbehör till byggnaden (fast inredning som exempelvis spis och badkar).

Vad är en fastighetsfond?

En fastighetsfond är enkelt uttryckt en fond som investerar i fastigheter eller i fastighetsbolag som man kan köpa fondandelar i. Du kan alltså med hjälp av denna ta del av fastighetsmarknadens vinster utan att du själv äger en bostad, hyresfastighet eller kontorsbyggnad. Det kräver ofta en hel del kapital för att investera i dessa tillgångarna direkt och tack vare fonden kan du alltså göra detta indirekt och kan starta med små belopp och du kan även månadsspara på ett smidigt sätt.

Du kan självklart även investera i en fastighetsfond även om du äger din bostad och då kanske det är klokt att fondens inriktning är någon annan än den bostad du har t ex hyresfastigheter för privatpersoner eller företag dvs affärslokaler.

Det är alltid klokt att se till att man uppnår en viss riskspridning i sitt investerande och här är fastighetsfonden ett perfekt komplement till sparande i aktier eller aktiefonder. Anledningen till detta är att fastighets- och bostadsmarknaden inte korrelerar särskilt starkt med aktiemarknaden dvs går den ena dåligt kan fortfarande den andra gå bra. På så sätt kan man minska sin risk i portföljen om man kombinerar dem.

En fastighetsfond tenderar även ofta att vara en stabilare investering än till exempel aktiefonder inriktade mot en specifik bransch. Det är tack vare att fastigheter oftast ger hyresintäkter även om fastighetspriserna går ner en viss månad och det kan agera som en sorts krockkudde. Om fastighetspriserna istället stiger blir det såklart ännu bättre.

Med det sagt kan såklart fortfarande en fastighetsfond sjunka i värde precis som aktiefonder dvs det finns ingen garanti för att det alltid går upp. Det är framförallt svårt att förutsäga utvecklingen på kort sikt, men om det handlar om en fastighet med ett bra läge där det finns hög efterfrågan på att hyra har det historiskt sett varit en bra investering.

Många svenskar investerar i fastighetsfonder med inriktning på Sverige, men det finns även globala fastighetsfonder som har hela världen som sin spelplan. Den senare bidrar förstås till ännu mer spridande av risken då olika länders fastighetsmarknader tenderar att utvecklas olika i olika tidsperioder.

Fastigheter har historiskt visat sig vara en mycket stabil och lönsam investering. Du kan ju t ex fråga folk i din närhet som ägt en bostad i 10-20 år. Det är sällan de gjort en dålig affär och därför passar det bra som komplement till aktier som ju tenderar att svänga betydligt mer. Sannolikt kommer fastighetsmarknaden även framåt att vara en bra investering då marken, som fastigheterna står på, är en starkt begränsad resurs. Urbaniseringen gör dessutom att mark i storstäderna blir mer och mer attraktiva vilket tenderar att öka priserna över tid.

Man kan även notera att de rikaste personerna i världen ofta har en relativt stor del av sin förmögenhet i just fastigheter, vilket brukar tyda på att det är ett klokt tillgångsslag att ha i sin portfölj. Och historiskt har som sagt också tröskeln varit hög i form av kapitalet som krävs, men det har alltså ändrats fram till idag.

Årliga avgifter för fastighetsfonder

Precis som med alla sorters fonder är det viktigt att se över kostnaderna som fonden medför så du väljer en av de billigaste fastighetsfonderna 2021. Med tiden, när du månadssparar i fonder kan avgifterna äta upp en stor del av avkastningen så det är viktigt att hålla koll. Man bör generellt sträva efter att hitta så låga årliga avgifter som möjligt.

Historiskt sett har många fastighetsfonder varit dyra, men i takt med att konkurrensen mellan nätmäklarna och bankerna ökat rejält på nätet finns idag ett antal billiga fastighetsfonder att välja bland.

Vilken är den billigaste fastighetsfonden 2021?

Nedan har vi listat de fem billigaste fastighetsfonderna och i detta fall är det SAVR som har de lägsta årliga avgifterna. Du kan läsa mer om fonderna genom att klicka på dem nedan.

Fond(med direktlänkar för att läsa mer)Årlig avgift
IKC Fonder Fastighetsfond A0,79 %
Länsförsäkringar Fastighetsfond A0,88 %
SEB Fastighetsfond Norden A1,13 %
Franklin Templeton Global Real Estate A(acc)USD1,37 %
BMO European Real Estate Scs A Acc EUR1,77 %

Hoppas du fick lite guidning kring billiga fastighetsfonder ovan och läs gärna vår artikel om hur du kan spara ihop pengarna att investera så du har något kapital att köpa fondandelar för!

Vi önskar dig lycka till med dina fastighetsinvesteringar!