Savelend Group

Allt om börsnoteringen av Savelend!

I denna artikelserien berättar vi om spännande kommande börsintroduktioner, det har nu blivit dags för Savelends börsnotering. Vi går igenom vilka villkor som gäller, lite bakgrund om bolaget etc. Häng med!

(Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar)

Savelend är ett svenskt bolag som växer snabbt och verkar inom så kallad peer-to-peer-lending, P2P, dvs lån mellan privatpersoner – kallade konsumentkrediter. Moderbolaget heter Savelend Group och ingår i en koncern med sju bolag.

Bolaget grundades år 2014 när företagets grundare och VD Ludwig Pettersson började leta efter alternativa placeringsformer efter finanskrisen år 2008-2009. Han märkte då att P2P lending möjliggjorde en hög avkastning för privatpersoner genom att erbjuda direktinvesteringar i krediter.

Bolaget lanserades i Gävle med en enda anställd och har idag vuxit till hela 46 anställda med verksamhet och kontor i Sverige, Finland och Polen. År 2020 summerades intäkterna till 56,4 miljoner kronor, vilket innebar en ökning med hela 26% från året innan.

Företaget utmanar i en bransch där de stora bankerna dominerat fullständigt och inte varit särskilt snabba när det gäller innovation och teknisk utveckling. Bolaget konkurrerar genom att vara just innovativa, nyfikna på nya, moderna lösningar samt med hög tillgänglighet och konkurrenskraftigt pris.

Bolaget erbjuder sina tjänster och produkter till privata och institutionella investerare, både privatpersoner och företag som söker kredit, samt stora och små organisationer som har en hög transaktionsintensitet. Man verkar inom två marknader i Europa – så kallad alternativ finansiering, vilken uppgår till runt 156 miljarder kronor och fakturatransaktioner som enligt bolaget självt uppgår till cirka 400 miljarder kronor. Man bedriver verksamheten genom två egenutvecklade plattformar – en plattform för investeringar och en för fakturering.

Savelend Group vill genomföra en börsintroduktion på Nasdaq First North Growth Market för att bland annat kunna säkerställa fortsatt tillväxttakt genom produktutveckling, expansion till flera geografiska marknader, ökad försäljning och ökad kännedom av deras varumärke.

Man tänker sig även att man ska genomföra förvärv för att stärka sin position på marknaden. Historiskt sett har man lyckat väl med sina förvärv, t ex genom att köpa upp faktureringsplattformen Billecta år 2018.

Varför börsnoteras Savelend?

SaveLend Group har för avsikt att använda kapitaltillskottet med de ungefärliga procentuella andelarna nedan och i den prioritetsordningen:

  • 60% accelerera expansionen, nya marknader och/eller förvärv
  • 15% utökade insatser inom marknadsföring
  • 15% förbättring av kapitalstrukturen och återbetalning av deras konvertibla skuldebrev
  • 10% investering i den operativa verksamheten

Fakta om börslistningen

FöretagsnamnSavelend Group AB
Pris7,50 kr per aktie
Courtage0 kr
Emissionsvolym6 319 996 aktier
TeckningsåtagandenErbjudandet omfattar teckningsåtagande uppgående till cirka 35,25 MSEK, motsvarande omkring 75 procent av Erbjudandet, från befintliga aktieägare samt externa investerare.
BolagsvärdeOmkring 285 miljoner kronor före Erbjudandet
Teckningsperiod14 – 28 maj 2021
MarknadsplatsNasdaq First North Growth Market
Första handelsdag9 juni 2021
Bolagets hemsidaLänk

Är du intresserad av att kostnadsfritt teckna aktier i Savelend? Du kan enkelt anmäla ditt intresse hos Avanza via länken nedan:

Vill du öppna konto gratis hos Savelend och börja investera i lån? Klicka då nedan!

Hoppas du känner att du fått lite mer info om noteringen och säg bara till om det är något mer du tycker vi borde informera om kring händelsen!