köpa aktier som nybörjare

9 misstag när man ska köpa aktier som nybörjare

Det är inte helt lätt att komma igång med att köpa aktier och det finns en del fallgropar och misstag man bör undvika som nybörjare. I denna artikeln listar vi nio misstag som många nybörjare gör i början och som är klokt att ha i åtanke när du kommer igång. Häng med!

 1. Spekulera med pengar man inte har råd att förlora
  Det här är mycket vanligt. Man kanske rycks med i hur roligt det är att investera och börjar använda pengar man kanske behöver på kort sikt. Det är helt klart rekommenderat att endast investera pengar man har råd att förlora, speciellt om man tänkt ta lite högre risk med dem. Det är väldigt svårt att pricka in kursraketer och därför är det klokt att denna del av ens portfölj kanske utgör någonstans kring 10 % och inte mer.

 2. Att bara köpa en aktie
  Även detta misstag är mycket vanligt. Detta misstag har vi skrivit mer om här.

 3. Inte behålla aktier som gått bra – sälja för tidigt
  Det kan helt klart vara frestande att sälja aktier som gått bra och därmed säkra en vinst. Ett kanske bättre alternativ här är att endast sälja för det belopp man satsade från början eller kanske bara sälja häften av innehavet rakt av. Då har du ju säkrat lite pengar samtidigt som du kan vara med på eventuell fortsatt resa uppåt för aktien.

 4. Behålla aktier som går dåligt – Våga ändra uppfattning
  Detta hänger ihop med ovan, men gäller istället aktier som fortsätter falla. Det tar emot för människor att ändra uppfattning och vi vill gärna ha rätt. Därför kan det kännas jobbigt att konstatera att ens satsning inte var rätt, men det är avgörande för att nå framgång på lång sikt att lyckas konstatera detta i tid. Se med andra ord till att se nyktert på dina aktier varje dag, så du faktiskt tar till dig även dåliga nyheter som dyker upp och vågar ändra uppfattning när omständigheterna förändras. Kanske är inte längre företagets produkter ledande i sin bransch eller ny lagstiftning kanske har försämrat företagets chanser att lyckas.

 5. Tro att man ska bli rik på kort sikt
  Det är väldigt mycket lättare att tjäna pengar på lång sikt med hyfsad årlig avkastning än att pricka rätt på en kursraket på kort sikt. Många hoppas på att tjäna pengar snabbt när man ska köpa aktier och ser det hela mer som ett lotteri med stora vinster. Sannolikheten för att du ska lyckas med detta är mycket låg. Statistiskt sett gör du alltså bättre i att ha koll på din portfölj, sprida dina risker och investera regelbundet. Det krävs tålamod, men sannolikheten för att tjäna pengar är mycket större.

 6. Inte förstå vad man köper
  Ett bra sätt att minska risken i investeringarna är att läsa på så mycket man kan om det man köper. Det är svårt att sätta sig in i för mycket, så en bra start är att kanske ha en portfölj på tio företag i fem branscher som man följer noga. Det innebär att man följer deras pressreleaser, läser årsredovisningar och kvartalsrapporter och gärna följer deras branschers utveckling. Världens kanske kändaste investerare Warren Buffett har gjort detta till en huvudprincip och har historiskt inte gett sig in i teknikaktier då han inte tyckt att han kan bedöma potentialen i dessa.

 7. Att ha fel courtageklass
  När man ska köpa aktier och sälja aktier betalar man varje gång en avgift som kallas courtage. När du öppnar konto hos till exempel Avanza får du välja courtageklass. Se till att kika igenom så du får så låga avgifter som möjligt baserat på hur du tänkt investera. Visste du förresten att du på Avanza kan du investera upp till 50 000 kr utan någon courtageavgift alls! Läs gärna vår jämförelse mellan Avanza och SAVR för att se hur du kan få så låg årlig avgift som möjligt på dina fonder!

 8. Köpa förhoppningsbolag
  Förhoppningsbolag kan vara till exempel läkemedelsbolag eller företag som revolutionerar en bransch med nya innovationer. Dessa företag pratas det ofta mycket om, kanske speciellt i aktieforum på nätet och liknande. Här gäller det att passa sig, då det ofta överdrivs kring potentialen och framförallt pratas väldigt lite om riskerna som en investering medför. Ofta äger också de som skriver i forumen aktien själva vilket gör att de tjänar på att så många som möjligt köper in sig. Med andra ord har de själva incitament att spela ned riskerna med aktien. Här kan det vara klokt att låta företaget bevisa att det kan leverera, göra vinst etc. innan man går in med en investering. 

 9. Handla med hävstång för tidigt
  Ett relativt vanligt misstag är också att ta stor risk genom att handla med hävstång. Detta innebär helt enkelt att du med en relativt liten insats även kan låna pengar så du både kan tjäna mycket mer, men också förlora mycket mer på kort sikt. Det vill säga rörelsen upp eller ner multipliceras, så t ex 1 % uppgång eller nedgång blir istället 10 %. Ett vanligt exempel på detta är att investera i en hävstångsprodukt kopplat exempelvis till svenska börsen där alltså kursrörelsen förstärks.

Det finns såklart fler nybörjarmisstag än dessa att undvika, men klarar du dig ifrån dessa har du kommit en bra bit på vägen. Och glöm inte att aktiesparande handlar om ett livslångt lärande!

Vill du komma igång med att köpa aktier?

Ett bra ställe att börja om man vill köpa aktier är att öppna ett konto gratis hos Avanza. De har både låga avgifter och en väldigt enkel plattform även för nybörjaren. Och inte minst – du får investera upp till 50 000 kr utan att köp- och säljavgifter! Läs mer genom att klicka nedan.

1 reaktion på ”9 misstag när man ska köpa aktier som nybörjare”

 1. Pingback: Skatteåterbäringen 2021 - Hur man sparar eller investerar den!

Kommentarer är stängda.