Diversifiering

Diversifiering – Varför är riskspridning bra när man investerar?

Vi har nog alla hört talas om principen om att lägga alla ägg i samma korg och att man därmed tar en hög risk. Men hur fungerar egentligen diversifiering, eller som vissa kallar det riskspridning, och vad är meningen med det när man investerar? I det här inlägget kommer vi gå igenom konceptet med att sprida sina risker och hur det fungerar både i teorin och i praktiken.

(Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.)

För att kunna prata om riskspridning, även kallat diversifiering, är det bra att börja med lite tydligare definition av begreppet finansiell risk.

Grundprincipen inom finansiell risk går ut på att ju mer risk dvs ju mer svängningar som kan uppstå i värdet på tillgången desto större kan din avkastning bli och desto större kan även förlusten bli.

Man skulle också kunna koppla risk till hur mycket man vet om det man tänker investera i. Ju mindre osäkerhet som råder kring till exempel ett företagets verksamhet desto lägre är risken att investera i dess aktie.

Mest extrema exemplen på det förstnämnda är att investera i ett relativt nystartat bolag som inte har bevisat något än utan lever på förhoppningar om stora framgångar längre fram. Börskursen för ett sådant företag kan fluktuera enormt mycket, vilket kallas att volatiliteten är hög, och aktiekursen kan till exempel vara extremt känslig för nyheter i positiv och negativ riktning. Detta leder till stora svängningar som i sin tur möjliggör hög avkastning respektive stora förluster för dig som investerare.

Andra extremen vore att investera i ett företag som funnits i många decennier, som levererat en ökande vinst över tid och som sedan länge bevisat att deras affärsmodell är lönsam över tid. Rimligtvis kommer aktiekursen för detta företaget att fluktuera mycket mindre och därmed är risken mindre för att du kommer förlora en stor del av det kapital du investerar. Å andra sidan kommer du med största sannolikhet inte kunna få sådana kursrusningar som är möjliga i första exemplet ovan det vill säga du gör sannolikt avkall på exceptionellt hög avkastning.

Man brukar i detta sammanhanget förenklat prata om att äta gott eller att sova gott dvs val av strategi är beroende på vilket av de två av dessa alternativen som är viktigast för dig.

När man bestämmer sig för att investera på lite längre sikt passar det de flesta att sprida riskerna så den totala risken i portföljen blir hanterbar och passar ens riskprofil. Organisationen Unga aktiesparare har lanserat ett antal gyllene regler kring aktieinvesteringar och rekommenderar där att man har minst tio aktier och gärna utspritt på ett antal branscher.

Anledningen till att risken minskar när du investerar i flera aktier beror helt enkelt på att din totala portföljs avkastning blir mindre beroende av enskilda händelser. Till exempel blir den mindre sårbar om en viss aktie drabbas av en kris eller en viss bransch går dåligt under en period. Du har en så kallad hedge, ungefär som en gardering, dvs en chans att den ena går bra när den andra går dåligt. Tror man på aktiemarknaden över tid, vilket det ju finns mycket stöd för historiskt, borde alltså en väldiversifierad portfölj kunna leverera en god avkastning utan att svänga allt för mycket i värde under tiden.

Skrämmande nog har den genomsnittlige svenske spararen väldigt få aktier i sin portfölj dvs en obefintlig diversifiering. Enligt en rapport från Euroclear hade hela 41,79 % av svenskarna endast aktier i ett enda företag under 2020. Vi har svårt att se att alla de aktieägarna inser vilken risk de tar. Exempel på svenska aktier som många svenskar förlorat stora summor pengar på historiskt är Telia och Ericsson. Glädjande är dock att den andel som endast investerar i ett företags aktie minskar år för år.

Indexfonder, robotfonder och investmentbolag – Alternativ som redan är diversifierade!

Ett alternativ till att skapa en egen portfölj med lagom risk är att investera i en indexfond. Då får du direkt en riskspridning då fonden per definition är inne i ett antal aktier och dessutom inte kan ha för stor andel av fonden i en enskild aktie.

En indexfond som fått höga betyg och dessutom är avgiftsfri är Avanza Zero som du kan läsa mer om här.

Alternativt skulle man kunna investera i en robotfond, som själv sprider risken baserat på vilken profil du har och vilken horisont du investerar på.

Slutligen kan man välja en aktie i ett investmentbolag som per definition innebär att du sprider dina risker då deras jobb är att investera i en större grupp företag. Här skulle man till exempel kunna välja skickliga svenska företag som Investor eller Latour.

Är riskspridning för alla?

Ja, är diversifiering av risk något alla borde praktisera egentligen? Det finns de som hävdar att de kan minska risken genom att istället för att göra som beskrivs ovan gå in i några få aktier, men ha väldigt bra koll på dem. Så länge man är medveten om den risk man tar kan detta passa bra, men det krävs nog att man är väl insatt och har en del erfarenhet av aktieförvaltning för att man ska bli framgångsrik.

Riskspridning via andra tillgångsslag

Du kan även öka din diversifiering genom att lägga en del av dina investeringar helt utanför aktiemarknaden. Ett sätt att göra detta på är till exempel att investera i valutor som dollar och kryptovalutor eller fastigheter eller ädelmetaller som guld och silver. Då är du inte bara bättre skyddad mot nyheter som påverkar hela branscher på börsen utan skulle även ta mindre skada om hela aktiemarknaden får några tuffa år. Detta kommer sig av att dessa tillgångsslag inte tenderar att samvariera med börsen och värdet på dem påverkas alltså av andra faktorer.

Summering

Ja, riskspridning eller diversifiering kommer för alltid att vara en central faktor att beakta i en investeringsstrategi.

Vi rekommenderar starkt att man läser igenom Unga aktiespararnas råd och att man funderar just över hur stor risk man själv är beredd att ta och hur mycket kunskaper man har inom det man investerar. Har du kanske extra bra koll på en viss bransch eller vissa företag kan du eventuellt ta lite mer risk. Men som sagt för de flesta människorna är det klokt att sprida riskerna på några fler aktier och flertalet branscher och kanske också några ytterligare tillgångsslag. Stort lycka till med dina investeringar och kontakta gärna oss om ni har frågor på innehållet ovan!

2 reaktioner på ”Diversifiering – Varför är riskspridning bra när man investerar?”

  1. Pingback: 9 misstag när man ska köpa aktier som nybörjare - Spara och investera

  2. Pingback: Kapitalförsäkring eller isk konto - Vad är egentligen skillnaden?

Kommentarer är stängda.