kapitalförsäkring eller investeringssparkonto

Kapitalförsäkring eller isk konto – Vad är egentligen skillnaden?

Du har säkert hört talas om att det blir mer och mer populärt att istället för en aktiedepå ha sina investeringar på ett investeringssparkonto, så kallad ISK, eller i en kapitalförsäkring. Det är dock inte helt lätt att veta skillnaden mellan dessa två och i denna artikel kommer vi belysa just detta. Häng med!

Vanligaste anledningen till att gå från VP-konto, depå eller aktie- och fondkonto till någon av formerna ovan är att man vill slippa deklarera varje enskild köp- och säljtransaktion man gör. Istället för att skatta på den eventuella vinsten gäller en så kallad schablonbeskattning av hela innehavet det vill säga en procentsats per år. Viktigt att notera här är att allt beskattas på kontot oavsett om det ligger i investeringar eller som kontanter, alltså likvida medel. Så det är klokt att hela summan är investerad så det inte slutar med att du betalar skatt på kontanter.

OBS! Det är bra att notera att du inte kan kvitta vinster mot förluster som du gör i en aktiedepå, så skatten kommer dras varje år oavsett om du gör vinst eller inte.

Skillnader mellan kapitalförsäkring och investeringssparkonto

På ytan är ett investeringssparkonto, förkortat ISK, och kapitalförsäkring, förkortat KF, rätt lika då de beskattas på ungefär samma sätt och inte kostar något att öppna, men det finns dock några viktiga skillnader, varav vi listar de viktigaste nedan.

  • I ett investeringssparkonto kan du plocka ut pengarna från första dagen, medan pengarna ofta låses under det första året i en kapitalförsäkring. Dock kan du i en KF ha automatiska utbetalningar vilket inte är möjligt i ett investeringssparkonto.
  • I en ISK äger du själv värdepapperna, medan det är försäkringsbolaget som äger dem i en kapitalförsäkring. En av konsekvenserna av detta är att du inte kan rösta på en bolagsstämma om du har aktier i en KF.
  • Om du vill spara i utländska aktier är det enklare att ha dem i en KF, då försäkringsbolaget i det fallet tar hand om eventuell dubbelbeskattning av utdelningar. Så slipper det bli ett problem för dig där du behöver ta upp källskatten i din deklaration året efter utdelningen ägt rum.
  • I en kapitalförsäkring kan du välja vem som ska vara förmånstagare, det vill säga vem som ska få pengarna, när detta ska ske, hur mycket de ska få och hur ofta. Detta är inte möjligt i en ISK utan där behöver du testamentera bort pengarna för att de ska tillfalla en viss individ.
  • När det gäller insättningar och uttag av nya pengar sker detta inom några timmar i en kapitalförsäkring och i realtid i ett investeringssparkonto.

Och tänk på, när du väl börjar investera, att se till att du får en tillräcklig diversifiering!

Summering

För att summera beror alltså vilken sparform som är bäst för just dig på hur du ställer dig till skillnaderna ovan och det går med andra ord inte att rekommendera en av formerna utan att ha koll på din situation och dina behov. Många uppskattar dock dessa alternativ framför aktiedepån på grund av att du slipper deklarera varje affär och slipper skatta 30% på vinsten.

Som vanligt är det klokt att läsa på vilka villkor som gäller hos den bank eller det institut du överväger. Vi önskar dig lycka till i ditt investerande och här får du tips kring hur du kan spara ihop till ett kapital att investera med!

2 reaktioner på ”Kapitalförsäkring eller isk konto – Vad är egentligen skillnaden?”

  1. Pingback: De 10 bästa spartipsen 2021 - så kan du spara pengar!

  2. Pingback: Avanza eller SAVR - Vi jämför dem!

Kommentarer är stängda.