avanza eller SAVR

Avanza eller SAVR – Vi jämför dem!

Ja, vilken nätmäklare eller bank passar egentligen bäst för dig, Avanza eller SAVR? Det är inte lätt att välja bland alla nya alternativ som dykt upp på marknaden. Historiskt har vi ju haft några enstaka alternativ i Sverige pga storbankernas oligopol på marknaden. Sedan 2000-talet har dock fler och fler alternativ dykt upp när det gäller allt från lönekonton till sparande, bolån och investeringar. I denna artikel kommer vi jämföra Avanza och SAVR. Häng med!

(Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.)

Finansmarknaden är under stor förändring inte minst pga nya lagar och direktiv från EU. Sverige har länge dominerats av några enstaka storbanker som haft ett oligopol på marknaden, men på senare tid har det öppnats upp möjligheter som ett antal nya aktörer tagit tillvara på. Detta har ökat konkurrensen vilket konsumenterna vinner på, men det är inte helt lätt att navigera sig mellan alla aktörers erbjudanden helt själv.

Det sätt som de nya aktörerna lyckats skilja sig från storbankerna handlar främst om följande:

  • De har lägre kostnader för sin verksamhet, t ex färre dyra kontor, och kan därmed erbjuda lägre avgifter för kunder. T ex har de revolutionerat nivåerna på köp- och säljavgifter, så kallat courtage
  • De erbjuder ett mycket större urval av fonder än de traditionella bankerna som främst rekommenderat sina egna fonder
  • De har startat i den digitala eran vilket gör att de kan erbjuda en helt annan nivå av användarvänlighet, mindre byråkrati och administration i form av bankdosor etc
  • De har dragit nytta av ny, tvingande lagstiftning på EU-nivå som öppnat upp för större konkurrens på bankmarknaden

Bör man välja Avanza eller SAVR eller kanske båda två?

Nedan går vi igenom de olika plattformarnas utbud, avgifter och kundservice och landar i vår åsikt i frågan. Vi hoppas kunna ge dig något tips på vägen om du själv står och väljer mellan dem och inte vet hur du ska göra!

avanza logga

Avanza var mycket tidigt ute i den digitala eran och lanserades redan 1999. De har sedan starten brunnit för att ge dig som sparare en större kontroll öven din privatekonomiska situation. Deras tjänster har dels upplevts som mycket mer moderna och användarvänliga än storbankernas motsvarigheter och de har väsentligt lägre avgifter för allt de erbjuder. De chockade branschen när de lanserades, men står sig fortfarande oerhört bra nu när storbankerna tvingats närma sig Avanzas utbud och lågavgifts-strategi.

Hos Avanza har du möjlighet att spara i aktier, i fonder och även mer komplicerade värdepapper som optioner och hävstångsprodukter. Överlag har de fortfarande låga avgifter och de erbjuder en låg tröskel för kunder som inte har så stor erfarenhet av finansmarknaden.

Med tiden har Avanza breddat sitt erbjudande och har idag i princip alla tjänster som SEB, Nordea, Handelsbanken och Swedbank erbjudit sedan länge. Fokus har dock legat på sparande och investeringar och att få in unga i långsiktigt sparande.

Många använder Avanza som komplement till sin storbank, men snart kommer de alltså kunna ha hand om alla dina bankbehov. Förresten, läs gärna vårt inlägg om kapitalförsäkring och ISK om du inte vet vilken av dem du ska välja.

savr logga

SAVR är ett fondtorg som grundades 2016 av personer med lång erfarenhet från finansbranschen. De låter dig handla fonder och betala lägre förvaltningsavgifter än du skulle betala om du köpte samma fond hos många andra nätmäklare. Att endast ha någon procent lägre avgifter får extremt stor positiv effekt på din faktiska avkastning över tid. Med andra ord finns det mycket pengar att tjäna på att använda en aktör med så låga avgifter som möjligt. Detta möjliggörs genom att SAVR betalar tillbaka all provision till dig som kund istället för att behålla pengarna själva. Detta gör i sin tur att de ofta kan erbjuda samma fonder som bankerna till halva avgiften!

Savr erbjuder långt över 1000 fonder på sin plattform så här finns verkligen en fond för alla behov!

Prisjämförelse – förvaltningsavgifter

Att öppna ett konto på Avanza och Savr är i sig helt gratis, så avgifter kommer först in i bilden när du ska börja handla med fonderna eller aktierna. När du köper eller säljer uppkommer en avgift kallad courtage. SAVR erbjuder endast fonder, så det är det vi kommer fokusera på i denna prisjämförelsen med Avanza.

För att du ska kunna äga en fond behöver du betala en förvaltningsavgift. Det är alltså kostnaden för att någon annan än du själv placerar pengarna vilket så klart kräver både kompetens och tid. Denna avgift dras inte från kontot som en klumpsumma utan dras automatiskt varje dag från fondens värde. Den avkastning du ser i plattformarna är alltid justerad för detta dvs du ser den avkastning du får efter att avgifterna dragits.

I SAVRs fall ger de en rabatt på förvaltningsavgiften, men lägger till en så kallad plattformsavgift på 0,09%. Enligt dem själva resulterar detta i hela 30-50% lägre avgifter.

Här nedan kan du se vad den totala årliga avgiften blir för några olika fonder hos Avanza respektive SAVR. Man kan konstatera att SAVR har rejält mycket lägre fondavgift än Avanza på mängder av fonder.

FOND Årlig avgift hos Avanza*Årlig avgift hos SAVR*
Avanza Zero0 %Finns ej
TIN Ny Teknik A1,54 %1,08 %
Robur Ny Teknik1,26 %1,12 %
Öhman Global Growth1,85 %1,18 %
Enter Småbolagsfond1,54 %1, 27 %
ODIN Small Cap C SEK1,50 %0,89 %
SEB Sverigefond1,30 %0,83 %

*Vi reserverar oss för tryckfel och för att priserna kan ha uppdaterats sedan detta skrevs. Siffrorna ovan är avstämda den 18 april 2021.

Fördelar – Avanza

En uppenbar fördel med Avanza är att du kan samla en större del av ditt bankengagemang i samma plattform och att de erbjuder fler investeringsalternativ än fonder. De har också en mer ambitiös plattform med fler verktyg för ditt investerande. De har fått mycket beröm för sin användarvänliga plattform och mobilapp.

Fördelar – SAVR

SAVR är som sagt betydligt smalare än Avanza, men som du kan se ovan är det imponerande hur pass låga förvaltningsavgifter de kan nå på fonderna. Så om du har lite koll på vilka fonder du är intresserad av är SAVR ett alternativ där du lär spara en hel del pengar över tid genom de låga avgifterna. De har också utvecklat sin plattform mycket på senaste tiden där du bland annat kan guidas av topplistor, fondkategorier och liknande.

Verktyg och funktioner

Avanza har med åren byggt upp en imponerande samling verktyg. Med hjälp av dessa kan du enkelt hitta fonder som passar dig. Du kan filtrera fonderna på många olika sätt och de låter dig hitta topplistor baserat på dina preferenser som t ex hållbarhet, högst avkastning, betyg hos Morningstar etc. Du kan även bland annat få förslag baserat på din sparhorisont, riskpreferens etc.

SAVR har också verktyg där du kan filtrera mellan fonder, men med färre parametrar att filtrera med. De jobbar mer med kategorier och topplistor. De fokuserar på att det ska vara enkelt och överblickbart och med rätt få alternativ måste man säga att de lyckas med detta. En tips är att göra din research någon annanstans och sedan dra nytta av deras låga avgifter när du väl ska skaffa fondandelarna.

Kundservice

Som noterats ovan föddes Avanza in i den digitala eran och har därmed varit snabba med att erbjuda en modern kundtjänst med flera kontaktvägar som telefon, mail, chatt och även via Twitter och Facebook. De svarar i allmänhet snabbt och vet värdet av att ha en seriös kundservice i finansbranschen. 

Även SAVR är ju ett modernt digitalt företag, så på denna punkten är de relativt lika med skillnaden att SAVR inte haft tid på sig att bygga upp en stor kundtjänst-funktion än då tjänsten är mycket yngre.

Vilken som är bäst av Avanza och SAVR – Vår slutsats

Man ska komma ihåg att det rör sig om två moderna plattformar som båda tar tillvara på nätets möjligheter. Båda är duktiga på det de gör, men det finns som sagt en hel del skillnad när det gäller utbudet, verktygen och avgifterna.

Hos Avanza har du många fler investeringsalternativ än fonder och fler verktyg för att passa just din investeringsprofil. De kombinerar detta med ett lättanvänt system och i förhållande till storbankerna låga avgifter.

SAVR har som sagt begränsat sig rejält och specialiserat sig på just fonder. Här har de dock många fonder att välja mellan och imponerande låga avgifter på en stor del av utbudet där de ofta slår Avanza, se ovan för några exempel. Även denna plattformen är lättanvänd och snabb.

Vi rekommenderar att man använder båda plattformarna då de fyller lite olika behov. Många är idag vana vid att ha mer än en bank eller nätmäklare och i detta fallet finns det en mening med det. Avanza passar bra för att navigera dig runt i olika investeringsalternativ, inklusive fonder, och för att investera i aktier, optioner etc. När du väl gjort din research och har valt ut ett antal fonder du vill köpa föreslår vi dock att du öppnar ett konto hos SAVR för detta ändamålet. Vi har helt enkelt svårt att se någon aktör som kan lägga sig lägre än dem när det gäller fondernas årliga avgifter.

Informationen på denna sida är inte att betrakta som personlig investeringsrådgivning. Det finns alltid risker med investeringar och värdet av investeringar kan förändras. Det är alltid möjligt att förlora hela det investerade beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

3 reaktioner på ”Avanza eller SAVR – Vi jämför dem!”

  1. Pingback: De 10 bästa spartipsen 2021 - så kan du spara pengar!

  2. Pingback: 9 misstag när man ska köpa aktier som nybörjare - Spara och investera

  3. Pingback: Ränta på ränta effekten - så fungerar den!

Kommentarer är stängda.