ränta på ränta effekten

Ränta på ränta effekten – så fungerar den!

Ränta på ränta sägs ha kallats för världens åttonde mästerverk av självaste Albert Einstein. Men hur fungerar det egentligen och hur mycket kan det generera i pengar på sikt? I den här artikeln går vi igenom hur det fungerar, visar ett par räkneexempel och ger dig tips. Häng med!

(Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar)

Hela principen med ränta på ränta, eller kumulativ ränta eller sammansatt ränta som det också kallas, handlar om att du med tiden får mer kapital som du får avkastning på än du hade från början. Det vill säga du investerar inte bara ditt ursprungliga kapital år 2 utan även det kapital som utgörs av avkastningen år 1. Effekten av detta kan tyckas vara liten till en början, men med tiden kan det blir en rejäl avkastning. Ju längre tid du lyckas låta pengarna vara, desto större blir effekten. Lite som en snöbollseffekt helt enkelt!

Ränta på ränta effekten är en av de viktigaste principerna att förstå för att lyckas bra när du ska  spara och investera. Det är också den princip kända investerare som till exempel Warren Buffett använt sig mycket av för att skapa sina förmögenheter.

Det är svårt för den mänskliga hjärnan att föreställa sig denna effekt utan att räkna på det, så nedan kommer formeln och några räkneexempel så du kan se vad som är möjligt att uppnå. Vi ger dig också några tips på vägen. Läs vidare och se hur även du kan ha glädje av principen!

Ränta på ränta formel

Du kan enkelt räkna ut ditt potentiella slutvärde genom att använda dig av följande formel:
Startvärde * (1 + räntan i procent/100)^antalet år = slutvärde

Startvärdetdet belopp du initialt kan tänka dig att investera
Räntaden årsränta du får på kapitalet i procent
Antal århur lång tid du kan investera pengarna
Slutvärdedet belopp du förväntas ha ansamlat efter den angivna tiden

Räkneexempel 1: 7 % avkastning

Startvärde: 10 000 kr

Ränta: 7 procent

Antal år: 10 

Slutvärde: 10 000 kr*(1+0,07)^10 = 19 672 kr

Det vill säga på 10 år har du i princip dubblat ditt investerade kapital om du får 7 procent i avkastning per år och återinvesterar räntan varje år.

Räkneexempel 2: 15 % avkastning

ränta på ränta exempel

Det vill säga på fem år har du tack vare ränta på ränta effekten dubblat ditt satsade kapital om du får så mycket som 15 procent i avkastning per år och fortsätter investera räntan du erhållit varje år.

Några tips på vägen

  1. Se till att inte ta ut pengar, utan låt dem ligga kvar och generera avkastning över tid
  2. Investera löpande, gärna genom att månadsspara. Ju mer och ju tidigare – desto större effekt i slutändan
  3. Tänk långsiktigt! Det är då den stora effekten uppstår. Någon kan sitta i skuggan idag för att någon planterade ett träd för länge sedan.
  4. Optimera avkastningen – Endast en procent extra per år ger en enorm effekt över tid. Försök hitta en stabil, genomsnittlig avkastning över tid. Ett sätt är till exempel att se till att ha låga avgifter vilket vi skriver om här.

Omedelbar tillfredsställelse

På engelska kallar man det instant gratification. Det vill säga den tendens många har, kanske framförallt yngre generationer, att få snabba resultat med liten insats. Man vill kanske tappa 10 kg på bara några veckor eller bli rik oerhört snabbt. Detta leder lätt till att man har för stora förväntningar på kort sikt, men det man också lätt gör är att underskatta effekterna på lång sikt, t ex ränta på ränta effekten. Ser du till att ha tålamod kommer det löna sig, så se till att stå emot frestelsen att snabbt bli tillfredsställd nu och snabba vinster imorgon. Då kommer du sannolikt få en mycket större ekonomisk frihet en bit fram tiden.

Miljonärskalkylatorn

Unga Aktiespararna har ett riktigt bra och tydligt exempel på ränta på ränta effekten. Det visar hur många år det tar att uppnå en miljon kronor med olika avkastning och olika storlek på månadssparandet. Det är uppenbart att ju högre avkastning och ju mer du sparar desto snabbare når du miljonen. Se de olika utfallen i tabellen nedan:

100 kr500 kr1 000 kr2 500 kr5 000 kr
6 %67 år40 år30 år18 år12 år
8 %54 år34 år26 år16 år11 år
10 %46 år29 år23 år15 år10 år
12 %40 år26 år21 år14 år9 år
14 %36 år24 år19 år13 år8 år

Regeln om 72 formeln

Regeln om 72 går ut på att du får fram hur många år det tar att dubbla din investering genom att ta 72 dividerat med räntan i procent som ental.

72/ränteprocenten som ental = hur många år det tar att dubbla insatsen

Räkneexempel: 5 procents ränta —> 72/5= 14,4 dvs Drygt 14 år tar det att dubbla det insatta kapitalet med 5 procents ränta.

Summering

Ja, ränta på ränta effekten över tid är verkligen imponerande! Så länge du är beredd att hålla lite disciplin, låter pengarna ligga och har lite tålamod är det faktiskt svårt att misslyckas. Självklart förutsätter det dock att du uppnår avkastningen, så se till att läsa på så du får en stabil avkastning över tid och lycka till med ditt sparande! Varför inte ta del av de bästa spartipsen för 2024 så du får kapital att börja med?

Du vet väl förresten att SAVR ofta har hälften så dyra årliga avgifter för fonder jämfört med nätmäklare och banker? Öppna ett konto gratis idag och se hur billigt det blir!

1 reaktion på ”Ränta på ränta effekten – så fungerar den!”

  1. Pingback: Bästa utdelningsaktierna 2021 - en guide till hög direktavkastning - sparaochinvestera.se

Kommentarer är stängda.