Hemnet logga

Allt om Hemnets börsnotering!

Detta är den första artikeln där vi berättar om spännande kommande börsintroduktioner, i detta fallet rör det sig om Hemnets börsnotering. Vi går igenom vilka villkor som gäller, bakgrund om bolaget, företagets vision etc. Häng med!

(Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar).

Hemnet grundades redan 1998 då mäklarbranschen hade fått nog av spenderandet av stora summor pengar på annonser och därför lanserade ett eget alternativ. Först 15 år efter starten började man ta betalt av säljarna och man hade i och med detta startat själva kommersialiseringen av plattformen. Sedan dess har man gjort en sanslös resa och det är nog få svenskar som inte känner till Hemnet oavsett om de någonsin köpt eller sålt en bostad. Detta har uppnåtts med en kombination av produkter, inspiration och insikter och en stark relation till fastighetsmäklarna. Man är idag Sveriges ledande bostadsplattform med god marginal.

Företagets vision är att vara nyckeln till din bostadsresa, där de med sina produkter och tjänster vill öka effektiviteten, transparensen och rörligheten på bostadsmarknaden. Med en otroligt stor mängd hemsidesbesökare och sin starka varumärkeskännedom är Hemnet en av Sveriges mest erkända och trovärdiga medievarumärken.

Hemnets affärsmodell kan sägas stå på två ben – cirka 60 procent består av säljarbetald annonsering och resten står business-to-business för. Man har ett genomsnittligt besökarantal per månad på hela 62,5 miljoner besök.

De senaste tre åren har man uppnått en tillväxt på i genomsnitt 21 procent med en ebitda-marginal, dvs ett sätt att mäta vinsten, på hela 37-38 procent. Med andra ord har de gått om kapital och det görs ingen nyemission i samband med noteringen. Istället kommer befintliga ägare att sälja motsvarande cirka 18 procent av företaget vilket lär vara värt omkring 1,9 miljarder kronor.

Då man dominerar den svenska marknaden fullständigt handlar det snarare om att öka intjäningen och bredda erbjudandet på de befintliga affärerna än om att öka sin marknadsandel.

I slutet av april är planen att Hemnet noteras på Stockholmsbörsen och förväntningarna är högt ställda. Värderingen lär landa runt 10 miljarder kronor, men under en intervju med Nyhetsbyrån Direkt säger VD Cecilia Beck-Friis att hon inte är orolig för att göra folk besvikna.

Hon noterar i samma intervju att bolaget länge förberett sig för att möte de krav som ställs i en publik miljö och att det är ett naturligt steg. Vidare menar hon att både ägarna och styrelsen bedömer att det är ett bra sätt att leda och styra den typ av verksamhet de bedriver på.

Det är Morgan Stanley, Citigroup och Carnegie som utgör de huvudsakliga finansiella rådgivarna i samband med noteringen.

Fakta om Hemnets börsintroduktion

Bolagsnamn:Hemnet Group AB
Pris:95-115 kr per aktie
Courtage:0 kr
Emissionsvolym:Erbjudandet gäller 17 893 231 stamaktier från säljande aktieägare. Säljande aktieägare har även ställt ut en övertilldelningsoption om upp till 1 789 323 stamaktier*.
Teckningsperiod:19 april – 26 april 2021, kl 15:00
Minsta teckning:100 aktier
Första beräknade handelsdag:27 april

*Förutsatt att priset i erbjudandet motsvarar prisintervallets.

Klicka nedan för att komma till Avanza där du kan öppna konto och teckna aktier i Hemnet utan kostnad!