månadsspara i aktier eller fonder

Varför ska man månadsspara i aktier eller fonder?

Det är väldigt svårt att förutsäga hur aktiemarknaden kommer utvecklas – speciellt om du inte är proffs. Det är här att månadsspara, till skillnad från att göra en engångsinsättning, kommer in i bilden och i denna artikeln beskriver vi fördelarna med det och hur du enkelt kommer igång!

(Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar)

Ja, få saker är så oförutsägbara som aktiemarknaden då den påverkas av oerhört många faktorer. Många av dessa är dessutom svåra att hitta och att därmed inkludera i ens prognos över marknadens utveckling. Även proffsen har svårt med detta så det är klokt att undvika det när man inte har investerande som sitt yrke. 

Många kan få för sig att ”aktier är dyra” vid ett visst tillfälle, men ofta är det mest baserat på magkänsla. Vad som faktiskt utgör en topp eller en botten för den delen dvs när trenden är på väg att vända är snudd på omöjligt för en icke-professionell investerare att avgöra. Ofta vill man basera sin bedömning på hur det sett ut historiskt, men vem hade kunnat ana att vi skulle få en så stark börs så pass länge som vi haft de senaste åren? När något väl bryter mönstret inser man lätt att historiken just är historik och inte en självklar indikator på hur det kommer att gå framåt.

Det är här att månadsspara kommer in. Det innebär att du sätter av en viss summa varje månad över lång tid vilket genererar en jämnare utveckling i portföljen. Man brukar kalla det för ”dollar cost averaging” vilket innebär att man alltså sprider ut inköpen över flera tillfällen. Detta ger i sin tur ett genomsnittspris som sedan leder till en jämnare portföljutveckling. Det passar alltså bättre för de flesta än en större enskild engångsinsättning där man riskerar att köpa när kursen står som högst.

Att månadsspara passar lika bra när du sparar åt dina barn som åt dig själv. Det handlar snarare om att det ska vara ett sparande som är tänkt att leverera på lite sikt.

Fördelar med månadssparande

  • Du slipper behöva tajma marknaden och undviker därmed att endast köpa på toppen.
  • Det är lättare att sätta av en mindre summa löpande än att sätta av ett större belopp. Många kommer aldrig igång med sparande och på detta sättet ”smyger” du igång det utan att det tar emot särskilt mycket mentalt.
  • Med hjälp av autogiro blir det som att man ”glömmer” att pengarna dras då man aldrig hinner se dem innan de dragits. På så sätt kan man lyckas sätta av pengar till sparandet utan att det känns som man offrar så mycket. Här är autogiro helt klart att rekommendera så du inte frestas att behålla pengarna istället för att sätta av dem varje månad.

Månadsspara i aktier och fonder

Enligt den statistik som finns ger ett regelbundet sparande med regelbundna köp en högre riskjusterad avkastning än ett oregelbundet sådant. Med det menas att du tjänar bra med tanke på den risk du tar. 

Ett smidigt sätt att göra detta på är att månadsspara i fonder som till exempel indexfonder som den avgiftsfria Avanza Zero. Då glömmer du inte att sätta av pengarna och köpen sker automatiskt utan att du behöver tänka på det. Du kan även när som helst välja att avbryta eller pausa det månatliga sparandet. Dock är det bra att ha disciplin här då det just är många insättningar över tid som ju ger den goda avkastningen på lite sikt.

Det går såklart även att istället välja aktier och då är det klokt att ha en väl avvägd portfölj med viss riskspridning eller varför inte några stabila utdelningsaktier?

Månadsspara med Avanza

Några som är kända för sin enkla plattform och för sina låga avgifter är Avanza. Där kan du enkelt starta ett konto gratis och komma igång med att månadsspara även med små belopp. Klicka nedan om du vill läsa mer eller öppna ett konto idag!