de 10 bästa spartipsen 2021

De 10 bästa spartipsen 2021 – så kan du spara pengar!

Det är inte alltid helt lätt att veta hur man ska lyckas spara pengar som man sedan kan lägga undan för att investera med. I det här inlägget går vi igenom de tio bästa spartipsen 2021 så du kan lyckas lägga undan pengar som sedan på sikt kan växa och ge dig en guldkant på tillvaron. Vi går igenom tipsen, både praktiska sådana och kring din syn på pengar, så du kan komma igång med ditt regelbundna investerande. Lycka till!

(Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.)

Varför ska man spara pengar?

Det finns flera anledningar till att det är bra att spara en del pengar och vi har mängder av spartips till dig!

 • Buffert – Dels bör du ha en buffert för oförutsedda utgifter som till exempel om något i ditt hem går sönder, om du drabbas av en kris av något slag eller om du förlorar jobbet plötsligt. Denna summan brukar många rekommendera bör ligga på någon månadslön eller två, lite beroende av vilken livssituation du befinner dig i.

  Äger du till exempel hus eller bostadsrätt tenderar oförutsedda utgifter kopplade till boendet bli högre då du själv är ansvarig för till exempel ett krånglande avlopp och de kostnader det medför. Bor du i hyresrätt slipper du tänka på detta, men självklart kan andra situationer uppstå när du snabbt behöver tillgång till ett lite större kapital.

 • Sparande på lite längre sikt – Här kanske du lägger undan en summa varje månad för att till exempel finansiera en semesterresa. Här tar man vanligtvis lite lägre risk då man ofta vill vara trygg med att pengarna finns kvar när själva tillfället inträffar såsom resan. Vanligtvis läggs dessa pengar på ett sparkonto eller eventuellt på korta räntefonder. Mer om sparkonton och bästa sparräntan 2021 hittar du här!

 • Investeringar – Det är här det börjar bli spännande enligt oss! Här har du möjlighet att lägga undan en summa varje månad som inte drar ned din livskvalitet särskilt mycket på kort sikt, men som kan ge dig massor med frihet och ekonomiska möjligheter på lång sikt med lite disciplin. De många gör idag är att välja ett så kallat investeringssparkonto eller kapitalförsäkring för detta.

Så det finns med andra ord många anledningar att spara, men hur får man då till detta på bästa sätt?

De 10 bästa spartipsen 2021

 1. Storhandla och laga matlådor – Ett riktigt bra spartips! Här finns massor av pengar att spara. Ponera till exempel att du betalar 115 kr per utelunch 3-4 dagar i veckan. Det blir hela 1380-1840 kr i månaden, varav merparten du skulle kunna spara om du planerar och lagar storkok till matlådor istället. Hela kostnaden blir du såklart inte av med, men en stor del då du med rätt enkla och goda rätter kan komma ned mot 10-20 kr per rätt om du lagar själv. En annan fördel med detta är såklart att du får bättre koll på vad du faktiskt stoppar i dig – vilket sannolikt med tiden gör att även kostnader för en dålig hälsa minskar.

  Kom ihåg att storhandlandet inte bara handlar om ingredienserna till själva maträtterna utan även gäller övriga varor i butiken. Om du åker till större butiker och storhandlar är priserna generellt lägre än i närlivs-butikerna och du kan ofta också köpa större förpackningar vilket får ner kilopriset eller literpriset ytterligare.

 2. Jämför elpriser – Här finns mycket pengar att tjäna då de gamla etablerade elbolagen tjänar en del pengar på att folk inte konkurrensutsätter dem och tar reda på vilka alternativ som finns. Här är det bra att se över om du vill ha ett fast pris, vilket ger en del trygghet och förutsägbarhet men kostar lite mer, alternativt om du klarar av ett rörligt pris där det på sikt kan vara högt, men över tid brukar löna sig. Dessutom bör man se över om man är mån om att elen är grön eller inte att ens leverantör ger en just detta.

 3. Förhandla ned boräntan – Detta är ju en klassiker i dessa sammanhang och ett av de bästa spartipsen, men få utnyttjar det maximalt. Här finns flera vägar, men att ställa bankerna mot varandra, se över sitt övriga engagemang i banken, trycka på att man skött sina förpliktelser genom att betala i tid, amortering etc. är bra att ha med sig in i förhandlingen. Läs gärna vår artikel om hur du förhandlar ned bolåneräntan.

 4. Sluta röka eller sluta snusa – Här kan man verkligen spara pengar! Det är lätt att underskatta kostnaden för laster och ovanor och just nikotin tenderar att springa iväg när det gäller kostnaderna. Speciellt numera då priserna skenat på tobaksprodukterna. Även här finns såklart en besparing ekonomiskt i form av förbättrad hälsa över tid. Kanske kan just det ökande engagemanget i sparandet och investerandet bli en morot till att sluta en gång för alla?

 5. Se över abonnemang och autogiron – Det här kan röra sig om mobilabonnemang, underhållning som streamingtjänster som Netflix och HBO och även om det rör sig om en mindre summa per månad blir det en del pengar när allt slås ihop. Se över om det kanske till och med ligger någon tjänst som dras på autogiro som du inte ens använder längre och kan spara in pengar på.

 6. Undvik impulsköp – Ett klassiskt spartips där det handlar det om att planera. Försök att motstå kortsiktiga frestelser som hemelektronik, sötsaker och annat som ofta tenderar att bli dyrt när det ska inhandlas snabbt.

 7. Se över försäkringar – Även här finns pengar att spara då det idag finns många alternativ på marknaden och konkurrensen mellan försäkringsbolagen är hård. Här är det klokt att se om man kan samla fler försäkringar hos en aktör och på så sätt få rabatt. Det är även bra att kika på om man är med i något fackförbund där rabatter på försäkringar brukar ingå.

 8. Se över transportkostnaderna – En stor kostnadspost för många är bilen. Oavsett om du köpt eller leasar en bil tenderar löpande kostnaderna att bli rätt höga speciellt om bilen börjat komma till åren. Fundera över om ni faktiskt behöver en bil och se om ni kan använda nya bildelnings-tjänster istället för att äga eller leasa själva. Här lyckas fler än man tror att spara pengar.

 9. Sätt av pengar först – Här gäller det mer mentaliteten att prioritera sparandet när lönen kommer då pengarna lätt är slut i slutet av månaden då många tänkt sätta av dem. Det vill säga se till att inte spendera de pengar du ska avvara och ett bra sätt där är alltså att se till att pengarna inte ligger kvar på lönekontot. Om du funderar på att köpa fonder föreslår vi att du läser igenom vårt inlägg om Avanza eller SAVR där vi jämför de båda tjänsterna.

 10. Samla lån – Om du har flertalet privatlån är ett av våra bästa spartips att samla dessa och på så sätt få ned räntekostnaden rejält och dessutom få en bättre överblick över din ekonomiska situation.

Bästa jämförelsetjänsterna för att spara pengar

Det finns idag en mängd jämförelsetjänster där man kan spara en slant och där själva jämförelsen ofta är gratis. På senare år har många nya tillkommit och nedan har vi listat våra favoriter.

Tjänst (Direktlänk)Område
Compricer Jämföra elavtal, bolån, privatlån, försäkringar mm
ElsklingJämföra elavtal
LendoSamla lån
KundkraftJämföra elavtal
InsplanetJämföra försäkringarHoppas du lyckas spara pengar med de bästa spartipsen och tjänsterna ovan och säg gärna till om det är något du tycker vi missat!

1 reaktion på ”De 10 bästa spartipsen 2021 – så kan du spara pengar!”

 1. Pingback: Kapitalförsäkring eller ISK - Vad är egentligen skillnaden?

Kommentarer är stängda.