bästa sparräntan 2021

Bästa sparräntan 2021 – vi jämför sparkonton!

Idag finns det en hel del alternativ när det gäller att hitta den bästa sparräntan då utbudet av sparkonton och finansiella institut som erbjuder dessa är så stor. I det här inlägget går vi igenom de bästa sparkontona med den bästa räntan och vad du bör tänka på innan du sätter in dina surt förvärvade pengar. Häng med när vi jämför sparkonton!

(Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar).

Varför ska man spara på sparkonto?

När det gäller sparande och investeringar är det som bekant viktigt att kika på vilka risker och möjligheter som erbjuds hos en bank eller institut. En högre avkastning är förknippat med högre risk och tar man lite mindre risk får man oftast lägre avkastning, men kan sova bättre om natten. Detta har att göra med att risk och avkastning hänger ihop.

När det gäller sparkonto handlar det helt enkelt om att hålla risken låg, men ändå få lite avkastning för att kompensera för inflationen det vill säga att du ska kunna vara lika köpstark imorgon som du är idag. Med det menar man att du inte ska behöva hålla en lägre levnadsstandard på grund av att inflationen gör att värdet på dina pengar minskar.

Precis som vi varit inne på tidigare är det bra att investera en del av sina besparingar med lite högre risk och på längre sikt, men den summa du kan behöva i närtid lämpar sig ofta bra för olika typer av sparkonton. Då kan du alltså vara trygg med att pengarna inte minskar i värde samtidigt som du får en bra förutsägbarhet kring hur mycket avkastningen kommer bli under tiden du kan avvara pengarna. Nedan guidar vi dig till den bästa sparräntan när vi jämför sparkonton.

Hur fungerar bindningstid på sparkonton?

Ett konto med sparränta som har fast bindningstid ger dig möjlighet till en högre ränta och innebär att du binder upp dina pengar under en bestämd tidsperiod till en i förväg bestämd, fast ränta. Under bindningstiden kan du inte sätta in eller ta ut pengar. Ju längre du kan binda dina pengar och alltså vara utan dem desto högre brukar inlåningsräntan, även kallad sparräntan, bli.

Fördelen med att inte ha någon bindningstid är såklart att du enkel kan komma åt pengarna för konsumtion alternativt för att flytta dem till ett annat konto. Dock är ju lite av poängen med att lägga undan pengarna att du inte bör ta ut dem på kort varsel, så det som kanske passar de flesta bäst är nog att ha en medellång bindningstid på kanske 3-6 månader.

Den bästa sparräntan 2021*

Som du säkert känner till är ju ränteläget sådant att du inte får någon avkastning på ditt lönekonto idag och knappt något på de vanliga sparkontona heller. Du behöver med andra ord gå till en mer nischad aktör eller nischbank som de nedan och då är det viktigt att du jämför sparkonton. Nedan har vi sammanställt de bästa sparräntorna med upp till 3 månaders bindningstid. Du klickar smidigt på namnen i tabellen för att få mer info om erbjudandet!

Bank/Institut(direktlänk)Aktuell räntaBindningstidFria uttagHögsta sparbelopp
Sevenday Finans0,95 %3 månJa1 000 000 kr
Bluestep Finans0,9 %3 månNej1 050 000 kr
Sparkonto+ Nordax0,75 %3 månNej1 000 000 kr
Avida Finans0,75 %Ingen bindningstidJa1 050 000 kr
Marginalen Bank0,75 %3 månNej5 000 000 kr
Sparkonto+ Collector0,7 %3 månNej10 000 000 kr

*Uppgifterna insamlade den 25 mars 2021, vi reserverar oss för att uppgifterna kan ha ändrats sedan dess. Vänligen se respektive banks eller instituts respektive hemsida för uppdaterad information.

Hur mycket har genomsnittssvensken sparat i buffert?

Det har forskats en del kring svenskarnas sparande genom åren och vi får nog konstatera att många svenskar åtminstone sparar något. Enligt en undersökning från Cision från 2011 till exempel menar 80 % att de har en buffert som täcker oförutsedda utgifter. Bland ensamstående med hemmaboende barn är dock siffran nere i 60%. Enligt undersökningen anser även var tionde svensk att den inte har råd med en sådan budget inte ens med den bästa sparräntan på marknaden.

Självklart har alla olika ekonomiska förutsättningar, men vi är enligt uppfattningen att alla kan spara något och många mer än de tror! Många underskattar också hur mycket en liten summa i månaden kan bli över tid med endast genomsnittlig avkastning. Och kom ihåg – det är aldrig för sent att börja spara! Ta gärna hjälp av de bästa spartipsen 2021 för att få ihop ditt sparkapital!

Vad är insättningsgaranti och varför är det viktigt?

Insättningsgaranti innebär att du får tillbaka ditt insatta belopp om banken eller det finansiella institutet skulle gå i konkurs. Det är svenska staten som står för denna ersättning och den gäller till ett visst belopp. Det är även möjligt för Finansinspektionen att besluta att insättningsgarantin ska träda in. Garantin gäller både privatpersoner, företag och andra juridiska personer som till exempel dödsbon.

Sedan den 1 januari 2021 har det belopp du ersätts med fastställts till 1 050 000 kronor per bank eller institut. Om flera delar på kontot räknas denna summan per person. Det spelar ingen roll om du har pengar insatta på flera konton i samma bank utan det räknas per bank.

Beloppet betalas ut  av Riksgälden inom tjugo arbetsdagar från den dag då insättningsgarantin trätt in.

Vilka institut och konton omfattas av insättningsgarantin?

Banker, kreditmarknadsföretag och värdepappersbolag (även kallade institut) som har tillstånd från Finansinspektionen för att ta emot kunders pengar på konto omfattas alltid automatiskt av insättningsgarantin. Garantin är alltså obligatorisk för dessa institut så du kan vara trygg med att de har den på plats.

Kan man investera i konton utan insättningsgaranti?

Det har varit möjligt historiskt, men då tog man alltså risken att förlora sitt insatta kapital om institutet skulle gå omkull. Denna risk kompenserades dock av en högre ränta, så vissa tyckte det var värt det att sätta in en summa på denna typ av konton då avkastningen kunde vara väldigt hög. De kunde alltså ha den bästa sparräntan när det gäller hur hög den var men det var alltså förknippat med väldigt hög risk.

Sedan 1 januari 2021 ska dock dessa konton försvinna och ambitionen är att de ska avslutas och spararna ska få tillbaka sina pengar under 2021. Regeringen motiverade detta beslutet med att många sparare inte förstod den risk de tagit. 

Sammanfattning

Ja, det är alltså klokt att sprida sina risker och att inte lägga alla sina besparingar i placeringar med hög risk. Speciellt när det gäller pengar du lägger undan och som du kommer behöva använda inom en kort till medellång sikt. Då kan ett sparande på sparkonto lämpa sig väl med en förutsägbar avkastning och obefintlig risk för att kapitalet förloras tack vare insättningsgarantin. Ovan hittar du de bästa sparräntorna vi kunnat hittat just nu när vi jämfört sparkonton.

Hoppas du fått lite matnyttig information ovan och vi önskar dig stort lycka till med dina nya sparkonton!