Många ser varje år fram till våren när skatteåterbäringen betalas ut till miljoner svenskar. Men exakt när får man tillbaka på skatten egentligen och vad bör man göra av pengarna? I denna artikeln går vi igenom det viktigaste kring skatteåterbäringen som till exempel viktiga datum, hur den betalas ut, hur man kan placera pengarna med mer. Häng med!
När kommer skatteåterbäringen?
Varje svensk medborgare är skyldig att deklarera varje år och när man gjort det går Skatteverket igenom uppgifterna i deklarationen och räknar ut din skatt. När det är gjort får du ett så kallat slutskattebesked dvs ett besked om hur stor din slutliga skatt för året blev. Du kan se i tabellen här nedanför när de flesta kommer få sitt skattebesked och därmed vilken tid och datum man får sin eventuella skatteåterbäring.
Obs! För att kunna få skatteåterbäringen utbetald automatiskt behöver du ha anmält ett bankkonto till Skatteverket senast den 26 mars. För att ha möjlighet att få utbetalning av skatteåterbäringen automatiskt i juni gäller istället 28 maj som sista datum. Om du inte anmält något bankkonto behöver du själv begära skatteutbetalning.
Tabell – Då kommer skatteåterbäringen
Den som deklarerar digitalt senast den 30 mars utan ändring eller tillägg | april | 7-9 april 2021 |
Om du deklarerar senast den 3 maj, antingen på papper eller digitalt | juni | 8-11 juni 2021 |
Om du får hjälp av en redovisningsbyrå och deklarerar som senast den 15 juni(med så kallat byråanstånd) Om du inte vid ett tidigare tillfälle fått återbäringen | augusti | 3-6 augusti 2021 |
Om du inte redan tidigare fått besked om din slutliga skatt eller saknar skatteregistrering i Sverige | december | 7-10 december 2021 |
Om du inte skulle ha mer än 100 kronor att få tillbaka på skatten betalas inte pengarna ut. Då finns pengarna istället kvar på ditt skattekonto.
Vad ska man göra med skatteåterbäringen?
Då den utgör en klumpsumma utöver de inkomster du får löpande kan det ju passa bra att tänka till lite innan man sätter sprätt på pengarna. Det är ju också klokt att tänka att detta inte rör sig om extra pengar egentligen utan rör sig om pengar du betalat för mycket under året och som du därför har rätt till.
Om du lyckas avvara pengarna det vill säga du behöver dem inte för dina löpande utgifter rekommenderar vi att du lägger undan pengarna. Om du gör det på lite kortare sikt kan ett räntesparande med ett sparkonto med bra ränta passa bra eller till exempel en räntefond. Vill du istället investera dem på lite längre sikt, kanske mer än 5 år, rekommenderar vi att du får pengarna att växa mer genom att öka risken. Här kan det passa bättre med en aktiefond eller enskilda aktier med bra riskspridning och varför inte stabila utdelningsaktier?
Hur vet jag om jag kommer få skatteåterbäring?
Du kan se på ditt slutskattebesked hur mycket du kommer få tillbaka alternativt om du har skatt att betala, så kallad kvarskatt, restskatt eller underskott av slutlig skatt. Återbäring innebär alltså att du har betalat in för mycket under året och att det därför finns pengar för dig att få utbetalda av Skatteverket.
Vad är en preliminärskatt?
Redan under året då du får dina inkomster behöver du betala preliminärskatt. I det fall då du är anställd eller pensionär gör arbetsgivaren eller pensionsutbetalaren avdraget åt dig. Denna skatt som alltså betalas in för dig som är just anställd eller pensionär kallas för A-skatt.
När det gäller ränteinkomster och aktieutdelningar drar utbetalaren, till exempel banken, som regel av skatten åt dig.
Själva skattesystemet bygger på principen att den preliminära skatten betalas under samma år som du har fått inkomsten. Du kan inte på eget initiativ välja att i stället betala in skatten först i efterhand.
Året efter beskattningsåret, även kallat inkomståret, deklarerar du inkomsterna i din årliga inkomstdeklaration. Med hjälp av denna beslutar Skatteverket sedan om just din slutliga skatt. Du får ett besked om de skatteuppgifter som beslutats, kallat slutskattebesked, där det tydligt framgår hur väl den slutliga skatten faktiskt stämmer med den preliminära som angivits.
Får man skatteutbetalningen snabbare med Kivra?
Om du skaffar Kivra, som är en digital brevlåda, senast 25 februari kan du få deklarationen digitalt. Om du sedan godkänner senast den 30 mars, antingen i Skatteverkets app eller e-tjänst, utan att ändra eller lägga till något kommer du kunna få eventuell skatteåterbäring utbetald redan i april dvs vid påsk.
Har man inte Kivra får du din deklaration i pappersposten. Hinner du inte deklarera innan 30 mars kommer du få din skatteåterbäring först 8-11 juni. Det vill säga här finns tid att vinna!
Så se nu till att ta tillvara på detta tillfället att lägga undan lite pengar och gör du det till en vana varje år kommer det med tiden och lite avkastning kunna bli ett välbehövligt tillskott till din ekonomi! Och om du är nybörjare inom aktieinvesteringar rekommenderar vi att du läser om 9 misstag när man ska köpa aktier som nybörjare!